torsdag 30. desember 2010

På pinne eller i ramme?

Ikke vet jeg om dette skal kalles en meis på pinne eller i ramme... jeg syntes ramme.  Håper dere liker årets, antageligvis, siste bloggbilde.  Godt Nytt År !

fredag 24. desember 2010

mandag 13. desember 2010

Villmarksjenta.blogg.no ( Den nye Lars Monsen? )

Dere bør kikke på denne bloggen. Jenta heter Maria og er 15 år.  Hun er ekte og fantastisk glad i naturen.  Denne jenta sover ikke inne, hun har egen plass på verandaen der hun tilbringer nettene på reinsdyrskinn i sovepose, hele året!. Det er ikke tull, men fakta.  Det siste året har hun gått enda lenger og etter at hun ble konfirmert i høst har pengene gått til innkjøp av telt og kano ++ Se bloggen hennes her. http://villmarksjenta.blogg.no/1292185625_overnatting_i_telt_p_.html#comment

I vår hadde jeg henne med på Orrhaneleik, sammen med min egen datter som er like gammel.   Jeg har vel aldri sett noen som har hatt mer intens interesse, og ekte glede over å få se orrfuglene enn Maria.  Til sammenligning sov min datter like godt som hun pleier hele leiken igjennom. Det var førtse gang på Leik for Maria.  Helgen etter dro hun med Mamma, Pappa og begge søsknene sine, for dette måtte de se!

Se bloggen hennes http://www.villmarksjenta.blogg.no/  Maria har også begynt å ta en del bilder, med et kompaktkamera.  Syntes hun fortjener noen tilbakemeldinger, så ta en kikk og legg igjen en kommentar.  Spre gjerne ryktet folkens :-) Denne jenta snakker allerede om å gå Norge på langs.

lørdag 11. desember 2010

Gråspett

Det er ikke så ofte jeg har hatt gleden av å se Gråspetten. Den er ikke veldig vanlig.  Den er oppført på den Norske Rødlista, og skal rapporteres NOF.  Gråspetten forveksles lett med Grønnspetten.  Hannen skilles fra Grønnspetten på at bare pannen og fremre del av issen er rød. Gråspett-hunnen skilles fra Grønnspett-hunnen/ hannen ved at hun ikke har rødt på hodet, og at bakre isseparti er mørkere og mer svarttekket.

Her sitter hun helt stille før det var takk for i dag. 

torsdag 9. desember 2010

Grua

Legger ut noen bilder fra Grua Kirke. Like ved der jeg bor.  Rimen ligger overalt og gjør det ganske så stemningsfullt nå før jul.




Brutus Östling SVT 1

I kveld 9/12 er det intervju på SVT 1 med naturfotografen Brutus Õstling kl. 20:00

torsdag 2. desember 2010

Kaloribombe

En skikkelig livredder.


Gradestokken kryper nedover og det er mange som trenger mye ekstra energi for å klare den 16-17 timer lange natta. Her er en oppskrift som er både drøy og billig. Du trenger :
5 pakker delfiafett koster ca. 17 kr. pakka.
1 sekk med villfuglfrø
1 sekk med solsikkefrø
1 sekk med nøtter
... eller noe annet.
1 stk tau ( bør være solid )
1 stk treplank

1 ) Tilpass trebiten slik at den kan legges flatt nede i bøtta. Lag et hull i planken til tauet, knyt en knute under planken ( omtrent som en huske )

2) Når dette er gjort legges planken ned i bøtta, med tauet på plass. Hell i litt frø og nøtter i bunn slik at planken ikke flyter opp når fettet helles i.

3) Smelt delfiafettet på ovnen, det skal ikke koke bare bli flytende.

4) Hell ca. 1/2 parten av fettet i bøtta og fyll på med mer frø, nøtter og solsikke.

5) Rør om slik at alt blandes

Fyll etter med fett til alt fettet er ute av kjelen og fyll etter med frø, nøtter og solsikke.
Sett til avkjøling, ute eller i fryser.

Når sakene har stivnet etter noen timer er det bare å ta litt varmt vann på utsiden av bøtta og løfte opp klumpen i tauet. Nå er den klar til opphenging.
Lykke til!